BOLU MENGEN İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

AŞÇILARIN PİRİ AYDIN YILMAZ'IN ANISINA

AŞÇILARIN PİRİ AYDIN YILMAZ'IN ANISINA

1937 yılında Bolu Mengen'de doğan Yılmaz, Kurucusu olduğunuz aşçılık okulundan bahseder misiniz?

İsviçre'de okul hayatım süresince bu hep benim aklımda olan bir şeydi. 1979 yılında emekli olduktan sonra 'bir aşçılık okulu açmalıyım' düşüncesi hiç aklımdan çıkmadı. 1980 yılında bazı meslektaşlarımı ikna ederek Bolu Mengen'de bir festival düzenledik. Bu festivalde elimizde pankartlarla yürüyüş yaptık. Bir okul istediğimiz yazılıydı pankartlarda. Zamanın valisine neden aşçılık okulu istediğimi ve İsviçre'de okulda başımdan geçen olayları anlattım. Vali bunun üzerine çok duygulanmış kısa bir süre sonra beni çağırdı ve her türlü yardımın yapılacağını söyledi. 1981 yılında Mengen Aşçılık Okulu'nun temelini attık. 1983 yılında da 30 öğrenciyle açılış yapıldı. Bu okulun ders programını benim İsviçre'de gittiğim okulun ders programını örnek alarak hazırladım. Öğrendiğim sisteme göre bir düzenleme yaptım. Okula öğrenci ilkokuldan sonra alınıp ortaokul ve liseyi okuduktan sonra mezun oluyor. İlk açıldığı yıllarda ders programı 42 saatti. 22 saat aşçılık dersleri, kalan 20 saat ise normal liselerde okutulan dersler veriliyordu. Bakanlığa başvurup aşçının lisanslı olması gerektiğini söylediğimde benimle alay ettiler. Sonuçta lisansı da kabul ettirdim. Şu anda Mengen Aşçılık Okulu'nda 550 öğrenci eğitim görüyor. Burada ki eğitim yurtdışındaki eğitimle aynı seviyede. Bunun yeterli olmadığını düşünerek bir aşçılık Anadolu meslek yüksekokulu da olmalıdır diye düşündüm. Arkadaşlarımla beraber dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le görüştük. Konuşma sırası bana geldiğinde bir aşçılık yüksekokulu açılması gerektiğini nedenleriyle birlikte söyledim. Çünkü bir millet kendi kültürüne, kendi örf ve âdetine, mutfak geleneğine, zenginliğine sahip çıkarsa yeryüzünde saygınlık kazanır. Bu inançla her zaman mücadele ettim. Ve okul 1997 yılında İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı olarak açıldı. Burada da 55 öğrenci eğitim görüyor. Ve bununla beraber Mengen Aşçılık Festivali'de devam etti. Yıldan yıla çok gelişti. Türk mutfağı adına çok güzel etkinliklere sahne oluyor.

Ülkemizdeki her bölge insanının kendine has bir yemek yapma yöntemi vardır. Bu yöntemleri iklim koşulları, yaşam biçimleri ve toprak belirler. 7 ayrı bölge ve kendi içinde de birçok yerli mutfak. Zenginliği varın siz düşünün. Bu zenginliği öğrenmek bir ömüre sığmaz. Yani başta aşçılar olmak üzere yemeği seven herkesin öğreneceği ve Türk mutfağı adına yapacağı çok şey var. Meslek hayatım boyunca 32 yabancı ülke dolaştım. Hiçbir ülkede böylesine bir zenginlikle karşılaşmadım. Ancak biz kendi mutfağımıza sahip çıkamıyoruz, tanıtımını iyi yapamıyoruz.

 'Kimse kimseden sanat saklamayacak. Eğer saklayan varsa karşısında beni bulur'. 

ildiği yabancı diller Almanca, İngilizce, Arapça ve İtalyanca' dır. 16 ülkede Türk haftaları düzenleyerek 14 madalya, 351 plaket, 38 diploma ve sertifika kazanmıştır. Mutfak Dostları Derneği kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görevlerde bulundu. 1996 yılında Mengen Aşçılar ve Turizm Demek başkanı olarak yirmi meslektaşıyla dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel' i ziyaret edip, Mengen Aşçılık Yüksek Okulunu açtı. 1997 yılında Aşçılar Birliği Derneğini kurdu. Kurucusu olduğu derneğin Başkanı olarak sekiz panel düzenledi. Paneller mutfak kültürümüzü yaşatmaktır. En büyük ideali ise geniş kapsamlı Aşçılar kompleksi ve Aşçılar federasyonu kurmakla Aşçılar arasında büyük güç oluşturmaktı.Hayatı ilkler ve başarılarla dolu dolu geçen büyük usta Aydın YILMAZ, 2004 yılında vefat etmiştir.

Saygı ve Rahmetle anıyoruz.

 

Hükümet Binası Kat 4 Mengen / BOLU - SANTRAL 0 (374 ) 280 1560 MAKAM 0 (374 ) 280 1561

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.