BOLU MENGEN İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kore Büyükelçilik Müsteşarı Proje Kapsamında Mengen’e Geldi

Kore Büyükelçilik Müsteşarı Proje Kapsamında Mengen’e Geldi

Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, AŞOMDER, BİG CHEFS, EKOL FOOD, TAŞPAKON “Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar” projesi ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kore Kültür Merkezi ile yapılan “Eğitimde İşbirliği” Protokol programı 15.12.2017 Cuma günü saat 13.30’da çalışma yapılan mutfakların gezilmesi ile başladı. Türk ve Kore yemeklerinin sunumu ardından,  Okulun konferans salonunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla ile devam eden program, yapılan çalışmaları içeren slayt gösterisinin ardından proje ortaklarına plaket takdimi ile sona erdi.

Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ki programa Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong-Woo CHO  ile Eşi SookKyung SHIM, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Mengen Kaymakamı Hasan Günaydın, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Elarslan, resmi kurum müdürleri, müdür yardımcıları, TAŞPAKON Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dolmacı, BİG CHEFS- Chef Şenol Demirtaş, EKOL FOOD Yön.Kur. Bş. Önder Bilen, AŞOMDER-Berker Çiftçi, Koreli ve Türk chefler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

KORE İLE PROTOKOL İMZALADIK

Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Elarslan program öncesi basın açıklamasında“2016-2017 Yıllında öğrencilerimizin sektörde daha kolay işbirliği yapabilmeleri, sektörde ki ustalarımızı daha iyi tanıyabilmeleri,  onların yeteneklerinden, özverilerinden bir şeyler alabilmeleri, yeni teknolojiyi tanıyabilmeleri, yeni çıkan ürünler hakkında çocuklarımızın bilgi edinmeleri maksadıyla biz TAŞPAKON Başkanımız Sayın Gökhan Tufan Bey, ASOMDER Başkanı Levent Demirçakmak Bey, BİG CHEFS Koordinatörü Murat Aslan Beyefendi ve okulumuzun değerli işadamı EKOLFOOD’un sahibi  Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bilen Beyefendi ile bir araya geldik ve bir proje hazırladık. “Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar” projesi. Geçen yıl Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong-Woo CHO okulumuzu ziyaret etti. ‘Ülkenize her yıl 250 bin turist gönderiyoruz ancak Kore yemeklerini bilen bir usta yok. Biz Kore yemeklerini de yapabilen girişimci ruhlu aşçılar yetişsin istiyoruz’ dedi. ‘Sizinle bir protokol imzalamak istiyoruz’ dedi. Biz de onlarla bir protokol imzaladık. Kore’den gelen bir aşçı ve Türk yardımcısıyla beraber 4 gündür mutfaklarımızda eğitim veriyorlar. Bugün inşallah yapılan ürünlerin sunumu yapılacak.

KORE TÜRKİYE ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 60. YILI

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Dong-Woo CHO: “ Türkiye’de herkes tarafından bilinen Mengen Aşçılık Okulunda Koreli Hoca tarafından ders verilmesini çok anlamlı buluyoruz. Çünkü bu sene 2017 yılı Kore-Türkiye arasında ki diplomatik ilişkilerin 60. Yılı olduğu için iki hükümet arasında karşılıklı ‘Kültür Yılı’ olarak ilan edilmişti. Bu nedenle Kore’de de Türkiye’yi tanıtan çok çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye’de de Kore hakkında düzenlendi. Mengen Okulunda sağolsun Kaymakam, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürü’nün desteği ile böyle Kore Mutfağını tanıtma fırsatı olduğu için çok mutluyuz. Umarım öğrencilerden Kore Mutfağı üzerine ilgisi olanların Kore Mutfağı hakkında bilgisi olacak ve Türkiye’de de Kore Mutfağını tanıtma fırsatı olursa iyi olacak diye düşünüyoruz.  Son 5 sene içerisinde Kore’den Türkiye’ye gelen turist sayısı bir milyon civarında. Onlar Türkiye’de yemek yemiş ve çok beğenerek Kore’ye dönmüştü. Kore’de bildiğim kadarıyla 20 civarında Türk lokantası var. Koreliler orada Türk yemeklerini seve seve yiyorlar. O nedenle bu okuldan yetişmiş olan Türk mutfağı uzmanları Kore’de de Kore-Türk mutfağını tanıtma fırsatı olursa iyi olacak diye düşünüyorum.

BU KARŞILIKLI OLARAK, ÜLKELER ARASINDA GELİŞTİRİLEN BİR PROJE

Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz: “ Bugün Kore Büyükelçiliği’nden ziyaretçilerimiz var. Mengen aşçılık Okulu’na ziyarette bulundular. Bu karşılıklı olarak ülkeler arasında bir protokolle gerçekleştirilen ve Türk Mutfağı’nın tanıtılması, aynı zamanda Kore Mutfağı’nın da tanınması adına iki ülke arasında geliştirilen bir proje. Bundan sonrada daha da artarak devam edecek. Biraz önce sayın müsteşarımızın da belirttiği gibi Türkiye’ye yaklaşık bir milyon civarında Koreli turist geliyor ve bunlar geldiklerinde Türk Mutfağı’nı tanıdıkları gibi Kore Mutfağı’nı da bilen kişiler olsun istiyorlar. Bu anlamda karşılıklı mutfak kültürlerini tanıma hem Türk Mutfak Kültürünü hem de Kore Mutfak Kültürünü tanıtma ve birleştirme anlamında böyle bir çalışma olacak. Şuan da bizim aşçılık okulumuzda bu mutfağın bölümleri birlikte gezilecek ve daha sonra birlikte görüş alışverişinde bulunulacak.

KORE’NİN KURTULUŞUNDA CİDDİ FEDAKÂRLIKLAR YAPMIŞ BİR MİLLETİZ

Kore’de önemsediğini göstermek adına güzel bir adet olduğunu, kartı takdim ederken çift elle verildiğini belirterek kartı bu şekilde takdim eden Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan’a Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Dong-Woo CHO’da kendi kartını çift elle takdim etti. Ardından programla ilgili basın açıklaması yapan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan: “ Kore’nin biz Türkler yanında çok büyük bir kıymeti ve değeri var. Ben 2010 Yılında resmi heyetle Kore’ye gittiğimde kendimi kendi evimde Bolu’daymışım gibi hissettim. Onların adetleri, misafir ağırlamaları, güler yüzleri biz Türklere çok yakın. Biz Türkler Kore’nin kurtuluşunda, Kore’nin kurulmasında çok ciddi fedakarlıklar yapmış bir milletiz. Biz orada can vermişiz, kan vermişiz, kan akıtmışız. Kore milleti çok kadirşinas, kıymet bilir bir millet. Kore’de Türk lokantasının 20’ye kadar yükseldiğini işaret etti Sayın Müsteşarım bu sevindirici. Bolu malum-u aliniz mutfağın başkenti, damak tadının başkenti. Biz Bolu’da özellikle Mengen’de Sayın Müsteşarımı görmekten büyük onur duyduk. Ben bu işbirliği eğitim programının hayırlara vesile olmasını her alanda olduğu gibi mutfak alanında da aşçılık alanında da Bolu’dan, Mengen’den onlara katkı vermeyi gerçekten anlamlı buluyorum. Emeği geçen müdürlerime ve aşçılarımızı, aşçıbaşılarımızı tebrik ediyorum. Cennet şehir, Tabiatın Kalbi olan Bolu’ya teşriflerinden dolayı da Sayın Müsteşarıma tekrar şahsım ve Belediye Başkanım adına hoş geldiniz diyorum.

MESLEKİ EĞİTİMDE YENİ UFUKLAR PROJESİNE KATKI VE DESTEK SAĞLAYAN

TAŞPAKON Yön. Kur. Üyesi Mahmut Dolmacı: “ 61 ilde derneği olan bir konfederasyonuz. Bizim bu okulda proje kapsamında birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Bugün burada mutfağı gezeceğiz. Eksik bir şey varsa tamamlayacağız. Yakında burada geniş kapsamlı bir eğitim olarak Osmanlı ve Antep Mutfağı çalışacağız.

BİG CHEFS- Chef Şenol Demirtaş: “ Bizim aşçılık okuluna desteğimiz hiçbir zaman bitmiyor. Her daim biz kendi okulumuza eğitimde olsun, maddi manevi olsun her yönden desteğimizi esirgemeyeceğiz. Biz buraya eğitimlerde kendi şeflerimizi yolluyoruz. Hocalarımızın bilgisi doğrultusunda öğrencilerimizin hangi dalda eğitim ihtiyaçları varsa bu desteği vermeye çalışıyoruz.

EKOL FOOD Sahibi Önder Bilen: “Okul adına, okula ne lazımsa onu yapmaya çalışıyoruz. Yani eğitim programına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Öğrencileri geliştirmeye çalışıyoruz. Okulun ikinci katında bir showroom kurduk. Bünyemizde profesyonel şeflerimizi var. Onları gönderiyoruz, burada çocuklara eğitimler veriyorlar.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum dedi.

 

17-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-201717-12-2017

Hükümet Binası Kat 4 Mengen / BOLU - SANTRAL 0 (374 ) 280 1560 MAKAM 0 (374 ) 280 1561

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.